BM GENEL SEKRETERİ BAN:“ANAYASAYI MANİPÜLE EDEREK YÖNETİMDE KALMANIZDAN ENDİŞE DUYUYORUZ. SEÇİMLE YETKİLERİ DEVRETMEK GEREKİR”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Afrika devlet başkanlarına, anayasayı manipüle ederek yönetimde kalmalarından endişe duyduklarını belirtti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen Afrika Birliği 24. Zirvesi'nde konuşan Ban, Afrika ülkelerindeki devlet başkanlarına seslenerek, "Anayasayı manipüle ederek yönetimde kalmanızdan endişe duyuyoruz. Seçimle yetkileri devretmek gerekir" dedi.

Ban, Etiyopya'nın temmuz ayında ev sahipliğini yapacağı "Kalkınma ve İklim Değişikliği Konferansı"nda, Afrika'nın BM'nin önemli ortağı olacağını vurgulayarak, "BM, Afrika'da barışın ve birliğin sağlanması konusunda destek olacak" diye konuştu.

Bölgede kadınların güçlendirilmesi ve siyasal yaşama katılımı konusuna da değinen Ban, "Afrika'da sorunlu bölgelerde kadınlara ve çocuklara karşı şiddetin durdurulması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması için önümüzde uzun bir yol var" ifadelerini kullandı.

Ban, Somali'de "terörün azalmasından" dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

MUGABE DÖNEM BAŞKANI OLDU

Öte yandan, Afrika Birliği Dönem Başkanı Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, 2015 Afrika Birliği'nin dönem başkanlığını Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'ye teslim etti.

Mugabe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abdulaziz'in yolunu izleyeceğini belirterek, "Başkanlığım döneminde altyapının ve doğal kaynakların geliştirilmesi ve kullanımı projelerinde ciddi bir çalışma yapacağız" dedi.

Zirvenin bu yılki "şeref konuğu" İspanya Kralı 6'ncı Felipe olurken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsveç Başbakanı Stefan Löfven gibi davetlilerin yanı sıra zirveye uluslararası katılımın da yoğun olduğu gözlenmişti.

Yaklaşık 540 basın mensubunun görev yaptığı zirvede, muhtemel saldırılara karşı yoğun güvenlik önlemleri alınırken, devlet başkanları dışında toplantıya katılanlara Ebola kontrolü yapıldı.