LUFTHANSA ÜST YÖNETİCİSİ SPOHR:  "(GERMANWİNGS UÇAĞINDAKİ YARDIMCI PİLOT) PİLOT, 6 YIL ÖNCE MESLEK EĞİTİMİNE UZUN BİR SÜRE ARA VERDİ. PİLOTLUK İÇİN YENİDEN UYGUNLUĞU TESPİT EDİLDİKTEN SONRA MESLEK EĞİTİMİNE DEVAM  ETTİ"

"TÜM SINAVLARI BAŞARIYLA GEÇTİ. YÜZDE 100 UÇUŞA ELVERİŞLİYDİ. HİÇBİR ANORMALLİK YOKTU"

"BİR İNSAN 149 KİŞİYİ ÖLÜME GÖTÜRÜRSE BU İNTİHARDAN DAHA BAŞKA BİR KELİMEDİR"

Fransa'nın güneyinde düşen uçağı kullanan pilot Andreas Lubitz'in "6 yıl önce meslek eğitimine uzun bir süre ara verdiği, daha sonra pilotluk için uygunluğu tespit edilince de eğitimine yeniden devam ettiği" bildirildi.

Lufthansa üst yöneticisi Carsten Spohr ile Germanwings şirketinin üst yöneticisi Thomas Winkelmann, Marsilya Başsavcısı Brice Robin'in, Lubitz'in "uçağı bilinçli bir şekilde alçalttığını" ifade etmesinin ardından Köln'de basın toplantısı düzenledi.

Düşen uçağın ses kayıtlarının değerlendirilmesinin ardından kaza ile ilgili yeni ve çok trajik bir durumun ortaya çıktığını belirten Spohr, bu durumun kendilerini derinden sarstığını ifade etti.

Kaptan pilotun kokpitten kısa süreli çıktığını, kokpitte kalan 28 yaşındaki yardımcı pilotun kapıyı açmamasından dolayı kaptan pilotun maalesef yerine dönemediğini belirten Spohr,  "Bu bizi Lufthansa'da şaşkın hale düşürüyor'' dedi.

Böyle bir trajedinin Lufthansa'da meydana gelebileceğinin hiçbir zaman düşlenemeyeceğini aktaran Spohr, pilotları titiz bir şekilde seçtiklerini kaydetti.

Pilotları göreve alırken sadece bilgilerine değil, psikolojik durumlarına da baktıklarını vurgulayan Spohr, uçakta bulunan bu pilotların da bu testlerden geçtiğini ifade etti.

11 AY KABİN GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞTI

İki pilotun da Bremen'deki uçuş okulunda ve ardından Arizona'da eğitim aldıklarına işaret eden Spohr, yardımcı pilotun meslek eğitimine 2008 yılında başladığını söyledi. Meslek eğitimini tamamladıktan sonra 11 aylık bekleme süresince kabin görevlisi olarak çalıştığını belirten Spohr, 2013 yılında yardımcı pilot olarak göreve başladığını kaydetti.

Spohr, yardımcı pilotun 6 yıl önce meslek eğitimine uzun bir süre ara verdiğini belirterek, "Pilotluk için yeniden uygunluğu tespit edildikten sonra meslek eğitimine devam etti" şeklinde konuştu.

Yardımcı pilotun tüm sınavları başarıyla geçtiğini anlatan Spohr, "Yüzde 100 uçuşa elverişliydi. Hiçbir anormallik yoktu" ifadesini kullandı.

Söz konusu pilotun neden böyle davrandığı konusunda her hangi bir bilgisi bulunmadığını vurgulayan Spohr, pilotun neden 6 yıl önce uzun bir süre meslek eğitimine ara verdiği konusunda ise bir açıklama yapmadı.

PİLOTLARA GÜVENİYORUM

Kazanın neden meydana geldiği konusunda sadece spekülasyon yapabileceklerini belirten Spohr, şirket tarihindeki bu en korkunç olaydan sonra da Lufthansa'daki pilotlara tümüyle güvendiğini kaydetti.

Pilotların yılda bir kez muayeneden geçtiklerini söyleyen Spohr, ancak meslek eğitiminin ardından özel ve düzenli olarak psikolojik testlerin yapılmadığına dikkati çekti.

Spohr, yardımcı pilotun intihar edip etmediği yönündeki soruya karşılık, "Fransız Başsavcı'dan daha fazla bir şey söyleyemem. Bir insan 149 kişiyi ölüme götürürse bu intihardan daha başka bir kelimedir" ifadesini kullandı.

"Benim için bu trajik münferit bir olay" değerlendirmesinde bulunan Spohr, şirket için her zaman güvenliğin öncelik taşıdığını kaydetti.

Spohr, kokpit kapısının kapalı olmasıyla ilgili olarak, kokpitte baygınlık geçirilmesi durumunda kapıda bir şifrenin ve zilin bulunduğunu, içeriden cevap gelmemesi durumunda kapının açıldığını, ancak bunu kokpitte bulunan pilotun şalterle engelleyebileceğini anlattı.

Kokpitten ayrılmak için kurallar bulunduğunu ifade eden Spohr, uçuş seviyesine ulaşıldığında kaptan pilotun kokpitten ayrıldığını ve doğru davrandığını belirtti.

Terör saldırısı olup olmadığı yönündeki şüpheyle ilgili olarak da Spohr, istihbaratta ve kendilerinde terör saldırısı yönünde ipucunun bulunmadığını sözlerine ekledi.