Cinsellik Çocuğa Nasıl Anlatılır?

Ergen çocuklar cinselliği çok merak ediyor. Bunu anlatırken, mahremiyet eğitimi de ihmal edilmemeli. Uzman Psikolog Ramazan Şimşek ile konuştuk.
Ergenler neden cinsellikle bu kadar haşır neşir?



Ergenlik, yetişkinliğe ilk adım evresi. Haliyle bu dönemde bir hormon seli var. Östrojen veya androjen üretimi zirve yaptığından insanın cinsellikle en meşgul olduğu dönem bu.
‘Cinsel eğitim’ mi, ‘mahremiyet eğitimi’ mi? Hangisi doğru?



Ergenlerde ‘mahremiyet eğitimi’ yerine daha çok ‘cinsel eğitim’ kavramı kullanılıyor. Cinsel eğitim, ‘cinsellikle ilgili gerekli bilgileri öğrenme, olumlu duygu ve davranışları kazanma çabası’nın bütünüdür. Mahremiyet eğitimi ise kişinin kendi bedenini tanıması ve korumasıyla ilgili. Çünkü mahremiyet, cinselliğin kişilik haline gelmiş şekli, ergenin ‘ben’ sınırlarını bilmesi ve korumasıdır. Cinsellikle ilgili bilgiler çocuğa ‘mahremiyet’ kavramıyla verilmediği takdirde olumsuz sonuçlar veya farklı meraklar doğurur.
Peki, aileler mahremiyet ve cinsellik eğitimi için neler yapmalı?
Anne-babalar çocuklarının da bir birey olduğunu onlara hissettirmeli. Odalarına girerken, bedenlerine dokunurken veya öperken, ara ara da olsa izin almanız, “Başkası izinsiz bedenime dokunamaz” düşüncesini oluşturur.



"Bedenin sadece sana aittir ve senin izin vermediğin hiç kimse dokunamaz; birileri senin iznin olmadan sana dokunmaya çalışırsa mutlaka bize haber vermelisin” mesajı çocuğa net bir şekilde verilmeli.



5 yaşından sonra çocuklara, banyoda kendi mahrem alanlarını kendi başlarına temizlemeleri için fırsat tanınmalı. Bu, mahremiyet duygusunu geliştirir.



Ergenlikte cinsel gelişimin en kritik dönemi olan 11-12 yaşlarında, kardeşler bir arada yatırılmamalı, birlikte banyo yaptırılmamalı. Çocuğun tamamen meraktan küçük kardeşiyle yaşayacağı sakıncalı yakınlaşmalar ileride çözmenin zor olacağı tatsız sorunlara neden olabilir.



Kız ve erkek kardeşlerin ilkokul dönemiyle birlikte odaları ayrılmalı. Çünkü beraber bulundukları odada, giyinip soyunurken, yatarken, temizlenirken birbirlerinin özel alanını ihlal edebilirler. Ayrıca okulla birlikte çocuklara, vücudunun dışında iç çamaşırlarının, belki özel eşyalarının (günlük vb) bulunduğu bir özel alan da gerekebilir. Bu alanın farklı odalarda olması daha doğru.



Anne ve babalar 4-5 yaşından itibaren kendileri de giyinip soyunurken, uygun bir şekilde, çocuğun bunu artık görmemesi gerektiğini anlatmalı.



Çocuktaki tüm değişimler, özellikle internet kullanımı, arkadaş çevresi yakından takip edilmeli.



Çocuğunuzla olabildiğince açık ve güvenli bir iletişim kurun ki çocuk, hayatında olan tüm olumlu ve olumsuz değişimlerle ilgili bilgiyi ilk önce sizinle paylaşsın.