BU YARIŞI ÖZGÜRGÜN ALIR!

24 Haziran Yerel seçimlerinden sonra gözler UBP Kurultayına çevrilecek. Bu memlekette en önemli kurultaylardan birisi de UBP kurultaylarıdır. Her Kurultay dönemi ister istemez merak ve heyecan yaşanır. 

2015 yılında gerçekleşen UBP Kurultayını hatırlatarak yazıma başlamak isterim. Öncelikle Dr Derviş Eroğlu döneminden sonra Hüseyin Özgürgün dönemi hep sancılı geçti. Herşeyin yolunda gibi göründüğü fakat hiç yolunda olmayan bir dönem geçirdik. 2015 yılında Özgürgün’ün karşısına çıkan UBP’nin güçlü isimleri Özgürgün’ü devirmek için canla başla çalıştılar. Tabi Özgürgün’ü devirmenin hiç de kolay olmadığı ikinci tura kalındığında anlaşıldı. 6 binden fazla üyenin oy kullandığı kurultayda 7 isim yarıştı. Özgürgün’ün karşısına Ersin Tatar, Zorlu Töre, Nazım Çavuşoğlu, Oğuz Ceyda, Ünal Üstel ve Ersan Saner  gibi çok güçlü isimler çıktı. Fakat bu isimlerin hiçbiri Özgürgün’ü zorlayamadı. Neticede de kurultayın galibi ikinci tura Ersin Tatar ile kalan Özgürgün oldu.

Gelelim önümüzdeki süreçte bizi neler beklediğine...

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü geçen haftalarda Diyalog Tv’de katıldığı programda izledim.  Açıkcası yine ‘’bildiğimiz’’ Özgürgün olarak karşımızdaydı. Bildiğimiz Özgürgün derken; ‘’’Hodri meydan çeken, özgüveni yüksek, iddialara karşı her zaman bir açıklaması olan’’....kısaca sorulara  ‘’net’’ cevaplar verdi.  Özgürgün’ün özgüveni oldukça yüksekti. Kasım ayında gerçekleştirilmesi düşünülen kurultay sonucundan da bir o kadar emin gördüm kendisini...

Düşünün ki Ocak ayında gerçekleşen Genel Seçimlerde Özgürgün’ü yıpratmak adına birçok iddia ortaya atıldı. Birçok iddiaya cevap bile vermeden seçime girdi. Yıpranması gerekirken yine yüksek bir oy alarak partisinin başında durdu, geri adım atmadı. Gerek başkanlık gerekse özel hayatı ile ilgili yaşadığı sıkıntılara seçim sonrası sünger çekti ve bir süre geri planda kaldı. Özel hayatının dışarıya yansıması, boşanma süresi, banka hesapları gibi birçok olumsuzlukların ardından Kıbrıs görüşmelerindeki duruşu ile yine gündem olmuş fakat Cumhurbaşkanı Akıncı ile arasındaki buzları tecrübeli bir siyasetçi profili ile bayramda yaptığı ziyaretle eritmeyi başardı. Herkes bardağın boş tarafından baktı bazı olaylara... Halbuki Özgürgün’ün çok zeki ve tecrübeli bir siyaset adamı olduğu unutuldu. Attığı adımın yanlış olduğunu düşündüğü zaman o konunun üzerine gitmiyor, gidilmesine de fırsat verecek ortamlar yaratmıyor. Kimse Özgürgün’ün nasıl bir tavır sergileyeceğini hesap edemedi.  

Özgürgün’ün yaşadığı olumsuzluklar ve hatalar karşısında bazı isimler gücüne güç kattığını sandı ve 24 Haziran’da gerçekleşecek Yerel Seçimler yerine Kasım ayında gerçekleşecek kurultay seçimine odaklandı.

Siyasileri yakından takip eden birisi olarak Özgürgün’ün uzun bir süre yıpratılarak siyaset sahnesinin dışında bırakılmak istendiğini net olarak söyleyebilirim. Bu süreçte Özgürgün’ün yanında duran sadece birkaç isim vardı, gerisi ‘’hikaye’’ dedirtti. Fakat Özgürgün kendini kolay kolay o sahnenin dışına atmayacağı da belli oldu. Televizyon programında ince bir ayrıntı vardı... ‘’Halk beni istiyor.’’ Hatırlarsanız birkaç ay önce 2020’de siyaseti bırakacağını söylemiş ve ona göre bu son seçimim demişti. Fakat bugün görüyoruz ki Özgürgün bu siyaseti kolay kolay bırakmayacaktır.

Gelelim Özgürgün’ü sahne dışında bırakmak için azimle çalışan isimelere. Daha önceleri de Sunat Atun siyaseti bırakacağını söylemiş ama siyasi taktik kullanarak, siyasete devam etmişti. Şu sıralar Genel Başkanlık için zemin arayışlarına giren Atun, alttan alttan çalışma yürütüyor. Hatta eski dostlarını şimdi hatırlamaya başladı diyebiliriz. Zamanında yanında duranları tek tek küstürdüğünün farkında olmayan Atun’un son dönemde yürüttüğü çalışmalarla Özgürgün ile olan düşünce ayrılıkları bazı şeyleri daha net ortaya koyuyor aslında.

İkinci isim olarak Genel Seçimlerde çok yüksek oy alarak çalışmalarını dışa vurmadan sürdüren Faiz Sucuoğlu. Tabi ki Genel Başkanlık için bende varım diyenlerden... Nedense Özgürgün ile onun da düşünceleri örtüşmedi. Tabi az buz oy almadı genel seçimlerde. Bu da gösteryor ki parti tabanı Sucuoğlu’nu seviyor ve destekliyor. Üçüncü isim olarak da yılmadan Özgürgün’ün karşısına geçen Ersin Tatar var. ‘’Valalhi bravo’’ dedireten adamdır Ersin bey. Azimle karış karış dolaştı adayı. Enerjisine de azmine de hayran bıraktı. Diğer isimler gibi değil Ersin bey... En başından beri Genel Başkanlık için yarıştığını söyleyip, durdu. Bu isimler dışında bir de Hasan Taçoy adı dolanıp duruyor... Taçoy’un parti içinde çok istenmediğini biliyoruz fakat esas üyenin ne diyeceği önemli.

Hüseyin Özgürgün’ünün bugün yıpranmasını ve zarar görmesini sağlayan kendi içerisindeki isimlerdir. İşte Özgürgün bu isimleri biliyor ve diyor... ‘’Gelsinler karşıma ben yine bu seçimi kazanırım’’. Adam haklı. Bir seçimde Genel Başkanın karşısında bu kadar isim çıkar ve Genel Başkanlık koltuğuna oturma azmi içerisine girerse elbette bu seçimi yine açık ara Özgürgün kazanır.