Bu yöntem ile bir ilacın farklı dozlarının istenildiği zamanlarda, vücut içinde otomatik salınımı mümkün olacak...

Kimse iğne olmayı sevmez. Ama daha kötüsü, bir dizi iğne olmak zorunda kaldığımız durumlar. Alerji, diyabet, kronik ağrılar ve bazı ciddi hastalıklarda kısa aralıklarla belli dozlarda ilaç almamız gerekebiliyor. Fakat yeni bir araştırma çoklu iğne vurulma durumlarını tarihin bir parçası yapabilir. Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) bir grup araştırmacı, birden fazla aşıyı gereksiz hale getiren yeni bir hücresel ilaç dağıtım teknolojisi geliştirmiş.

Bu teknoloji sayesinde ilaç özel partiküller şeklinde tasarlanıyor. Partiküller bir kez iğne ile aktarıldıktan sonra, içerdikleri ilaç farklı zamanlarda bünyeye belli dozlarda otomatik şekilde salınabiliyor. Fareler üzerinde yapılan ilk deneylerde partiküllere yüklenen ilaçlar, farelere enjekte edildikten girdikten 9, 20 ve 41 gün sonra otomatik salınım ile istenen dozlarda aktarılmış.

Partiküllerin yapısı istenilen süreler için ayarlanabiliyor ve arzu edilen süre gelene kadar ilacın bünyeye kaza ile sızması söz konusu olmuyor. Bu yöntemle geliştirilen aşıların, özellikle Afrika gibi gelişmemiş ülkelere yapılan ilaç yardımlarında kullanılması söz konusu olabilir denilmekte. Böyle sıcak ve ilaçların az süreyle korunabildiği yerlerde, ilaçlar bir kez aşı ile aktarılıp uzun süre boyunca vücutta etkisini gösterebilir. Ayrıca ileride, farklı zamanlarda farklı ilaçların vücuda otomatik aktarıldığı, çoklu partikül yapılarının geliştirilmesi de mümkün.