Uçak Yolculuğunda Devrim

 İngiliz Reaction Engines şirketi geliştirdiği yeni nesil motorlarla 10 saatlik uçak yolculuğunu 2 saate indirmeyi hedefliyor. Bu teknolojiyle dünyanın herhangi bir bölgesine 4 saatte ulaşılabiliyor. Projenin test uçuşları 2020'de başlayacak.

Ulaşım alanında yeni çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan Hyperloop (hız yuvarı) teknolojisi bu alanda en iyi örnekler arasında yer alıyor. Bildiğimiz üzere bu teknoloji, indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşuyor. Kısacası bu kapsüller saatte 1300 km hıza kadar çıkabiliyor.

Hız yuvarı, raylı sistemler baz alınarak tasarlanan bir sistem. İngiliz Reaction Engines şirketi ise geliştirdiği motorla inanılmaz derecede hızlı uçaklar üretmeyi hedefliyor.

Oxfordshire merkezli şirketin ürettiği motor, havadaki oksijeni topluyor ve 'nefes alma' konumunda çalışıyor. Bunu sıvı helyum ile sıfırın altında 140 santigrat dereceye kadar soğuttuktan sonra tanklarındaki sıvı hidrojenle birleştirerek, yükseklere ve uzaya çıkmak için itici güç olarak kullanıyor.

İşte bu sayede üst düzey hızlara ulaşarak 10 saatlik bir yolculuğun 2 saate düşürülmesi hedefleniyor. Yani örnek vermek gerekirse bu sistem ile Türkiye'den ABD'ye gitmek 2,5 saat sürecek diyebiliriz. ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) 11 milyon yatırım yaptığı proje 2020 yılında test edilecek. Söz konusu motor teknolojisinin ayrıca uzaya fırlatılacak araçlarda da kullanılması planlanıyor.