Teknoloji İlerliyor Erken Teşhiste Önemli Adımlar Atılıyor
Kanserden korkmaya gerek yok, erken teşhis ve doğru tedavi ile testis kanserini yenmek mümkün.

Günümüzde kanser hem kadınlar, hem de erkekler için önemini koruyan bir hastalık. Özellikle erkeklerin testis kanserine yakalanma ihtimalleri, son 20 yılda artmış durumda. Aslında diğer türlerine göre bu kanser çeşidi daha az görülmekte ama 15 yaşından 70-80 yaşına kadar geniş bir yaş aralığında rastlanılmakta. ABD Kanser Kurumu bir erkeğin hayatı boyunca testis kanserine yakalanma oranını yüzde 0,5 olarak vermekte ama bu durum gözardı edebileceğimiz kadar da önemsiz değil.

Kanser tedavisinde yapay zeka ve makine öğrenmesi devrim yapacak
Bu kanser türü erkek üreem organlarında başlıyor ama vücudun kalanına yayılabiliyor. Eğer erken teşhis edilebilirse tedavisi göreceli olarak kolay. Her 5 bin testis kanseri hastasından sadece biri ölüme gidecek kadar ciddi seviyelere ulaşıyor. Fakat yine de işin en önemli kısmı erken teşhis.

Londra'daki Kanser Araştırma Enstitüsü'nden (ICR) bir ekip, erkek genlerindeki kanser işaretleri konusunda önemli bir gelişmeye imza atmış durumda. Ekibin çalışması DNA'da testis kanserine yol açabilecek varyasyonların saptanması üzerine. Araştırma sonucunda bu işaretlerin saptanma ihtimali, öncesine göre iki katına yükselmiş.
Araştırmanın bundan sonraki aşamalarında erken teşhis sürecini hızlandıracak çalışmalar yapılacak. Yakın gelecekte ise testis kanserinden şüphelenen erkekler, basit bir genetik testi ile vücutlarında izlerin olup olmadığını kolayca öğrenebilecekler.