Yazılım devi Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 10’u tanıtırken, sanal gerçeklik gözlüğü sürprizi yaptı. ‘HoloLens’ adlı artırılmış gerçeklik cihazı, Windows 10 işletim sistemiyle çalışacak ve kullanıcıların 3D hologramlarla etkileşimde bulunmasını sağlayacak. Bu cihazla kullanıcılar gerçek dünyada gördükleri nesneler üzerine sanal görüntüler yerleştirebilecek ve onlarla interaktif ortamda etkileşime geçebilecek.
Microsoft’un yeni ürün hamlesi Google Glass’ın piyasadan çekilmesinin hemen ardından geldi. Projenin geliştiricisi aynı zamanda Kinect adlı hareket-sensörlü cihazı tasarlayan Microsoft’tan Alex Kipman, Windows’ta artırılmış gerçeklik çağının başladığını söyledi. Kipman, “Hologramlar günlük yaşamımızın bir parçası haline gelebilir” dedi. Kipman, HoloLens gözlüklerini ‘kablosuz hologram bilgisayarı’ olarak sundu. Gözlükler sayesinde oyunlardan film izlemeye kadar tüm dijital deneyimler üç boyutlu hale getirilebilecek.

Ücretsiz güncelleme geliyor

Windows 10 işletim sistemi ise diğer sürüm kullanıcılarının bu sisteme ücretsiz geçiş yapabilmesi özelliğiyle dikkat çekiyor. Windows 7, Windows 8.1 ve Windows Phone 8.1 kullanan ve ilk yıl içinde güncelleme yapan kullanıcılar, yeni sisteme ücretsiz geçebilecek. İşletim sistemi yılın sonunda piyasaya çıkacak. Ücretsiz güncelleme, Windows 10’da çok büyük bir değişimi ifade ediyor. Microsoft, gelirinin büyük bir kımsını işletim sistemi satışından elde ediyor. Microsoft CEO’su Satya Nadella, HoloLens özelliklerine sahip Windows 10’un bu yılın sonunda piyasada olacağını açıkladı. Nadella, “İnsanların Windows’u günlük bazda sevmesini istiyoruz” dedi. Yeni işletim sistemi bütün platformlarda çalışacak. Yeni işletim sisteminde başlangıç menüsü de bulunacak.

Yeni hamle peşinde

Artırılmış gerçeklik, gerçek nesnelerin görüntülerinin bilgisayarlar tarafından üretilen grafik, ses, video ve konum verileriyle gerçek zamanlı olarak zenginleştirilmesine deniyor. En iyi örneklerinden biri kısa süre önce geri çekilen Google Glass’dı. Otomotivden film sektörüne, eğitimden oyuna kadar çok geniş kullanım alanına sahip. Sanal gerçeklik de denilen bu alanda gözlük patlaması yaşanıyor. Oculus Rift ve Samsung Gear VR, ilk örnekleri sundu. Microsoft da bu alanda yeni ürünüyle hamle peşinde.