“Gurur duyuyoruz!” 

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği başkanı ve aynı zamanda robotun tasarımcısı Enes OBUZ “Maraş Robot Atölyesi kendi kulvarında bir ilke imza atarak Varoş 74 ile ülkemizin ilk yerli robotu olarak tarihe geçti. Robotun yapımında birçok imkansızlıkla karşılaştık, gerek teknik malzeme yetersizliği, gerek teknik bilgi yetersizliği, gerekse imkan eksikleri bizi çok yavaşlattı ve prototipin yapımını geciktirdi. Her ne olursa olsun bugün bu prototip kullanımda. Ülkemizin ilk yerli prototipini yapmak bize onur ve gurur veriyor. Böyle bir projenin altına derneğimizin imzasını atmaktan gurur duyuyoruz!” dedi. 


“İNANDIK, ÇALIŞTIK, BAŞARDIK!” 

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü ve robotun mühendislerinden biri olan Halilcan OKUTAN “Bugün karşımıza çıkan tablo bize pek yabancı olmayan bir tablo. Her konuda ilklere imza atan MARAŞ-DER bugünde bir ilke imza atarak ülkemizin ilk robot atölyesini kurdu ve bununla da kalmayıp ülkemizin ilk yerli robot prototipi ‘Varoş 74’ü üretti. Bunlar ülkemizde geç kalınmış şeyler. Geç kalınmış şeyleri geride bırakılmış Maraş halkının çocukları bugün üretecek kadar ilerledi. Çok donanımlı, çalışkan ve üretken bir gençlik ve ortaya çıkarılan ilk yerli robot. Üstüne çok süslü cümleler kurmaya gerek yok. İnandık, çalıştık, başardık!” dedi.



“Hiçbir başarı tesadüf değildir!” 

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği Sosyal Etkinlik başkanı ve aynı zamanda robotun mühendislerinden biri olan Ali İŞLEK “Bugün MARAŞ-DER üyelerinden benimle birlikte üç mühendis bir tasarımcı arkadaşım ile birlikte hayalimiz olan Maraş Robot Atölyesinin ilk robotunun yanı sıra, ülkemizin ilk yerli robotu olan Varoş 74’ü üretmeyi başardık. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bu başarı bizim ekip çalışmamızın bir meyvesi oldu. Hiçbir başarı tesadüf değildir!” cümlelerini kullandı. 

“Bölgemizi dünyaya ilim, bilim ve fikir ile tanıtacağız” 

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği Akademik Etkinlikler başkanı ve aynı zamanda robotun mühendislerinden biri olan Hasan KUMBUR “Hayallerinizi gerçekleştirmek inanın ki çok farklı bir duygu, biz gençler olarak bulunduğumuz bölgede kendi imkanlarımız ve kendi hayallerimiz ile neler başarabileceğimizi kanıtladık diye düşünüyorum. İmkanlarımız arttıkça daha iyilerini yaparak geleceğimize ve ülkemizin geleceğine ışık tutacağız. Ülkemizi ve bölgemizi dünyaya ilim, bilim ve fikir ile tanıtacağız” dedi. 



Robotun Özellikleri ; 

Duman Sensörü sayesinde odadaki duman seviyesini algılayarak belirlenen seviyenin üstüne çıktığında otomatik olarak dumanın bulunduğu bölgeden uzaklaşmaktadır. 

Kızılötesi alıcı-verici sensörü sayesinde herhangi bir kızılötesi sinyal ileten kumanda ile kontrol edilebilmektedir. 

Gözlerinde bulunan ledler sayesinde duman sensörünün uyarısını vermektedir. 

Notaların yazılıma çevrilmiş hali ile melodiler çalabilmektedir. 

Bulunduğu ortamın sıcaklığını , nem değerini ve çiğ oluşma noktasını ölçebilmektedir. 

4 ayağı sayesinde kumanda kontrolü ile hareket edebilmektedir.