İğnesiz ve Acısız Teknolojik Enjeksiyon: MucoJet
Çocukları artık iğne ile korkutmak mümkün olmaycak, çünkü bu cihaz can yakmıyor. Mucojet can yakmadan enjeksiyon yapılmasına olanak sağlıyor.

İğne olmayı sevmeyenlere müjde, yeni geliştirilen bir cihaz iğnesiz enjeksiyon ile bu sorunu ortadan kaldıracak. Özellikle de iğneden korkan çocuklar için güzel bir gelişme diyebiliriz. MucoJet ismindeki cihaz Kaliforniya Üniversitesi'nde tasarlanmış ve gerekli ilacı yanak içine yüksek basınçla enjekte etme prensibine dayanıyor.


MucoJet'i kullanmak için önce yuvarlak ucunu sıkıp küçük cihazın içinde basınç oluşturmak gerekiyor. Ardından enjeksiyon ucunu yanak içine bastırıp 10 saniye kadar orada tutuyorsunuz. Cihazın içinde meydana gelen yüksek basınç hassas bir membranı kırıyor ve ilaç yanak içine minik bir uçtan püskürtülüyor. Verdiği hissin, yanak içine veya dişe basınçlı su püskürtmeye benzediği ifade edilmiş. İlaç yanak içi dokusuna dağıldığı için, buradan kılcal damarlarla beyine ve kan dolaşımına hızla erişebiliyor.

MucoJet iğne kullanmadığı için tamamen acısız ama yapılan denemelerde en az iğne ile enjeksiyon kadar başarılı olduğu saptanmış. Araştırmanın sonuçları ‘Science Translational Medicine' isimli yayında bilimsel bir makale olarak yayımlanmış. Özellikle de insülin tedavisi gören şeker hastaları için çok uygun bir alternatif haline gelme ihtimali var. Ama araştırmacılar bu cihazın henüz yaygın kullanıma giremeyeceğini, klinik deneylerin ve uluslararası onayların 5 sene kadar sürebileceğini belirtiyorlar.