Facebook’taki Uzaklık Derecenizi Öğrenin

Facebook’taki diğer kullanıcılarla aranızda kaç kişi var? Diğer insanlara ne kadar uzaktasınız?
Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, son açıklanan rakamlara göre 1,59 milyar kullanıcıya sahip. Dünya nüfusunun 7,5 milyar olduğunu düşünecek olursak her 5 kişiden biri Facebook kullanıcısı. 1,3 milyarlık Çin'de Facebook'un yasaklı olduğunu ve dünyada yaklaşık 4 milyar kişinin internete erişimi olmadığını düşünecek olursak Facebook'un aslında tüm internete nüfuz ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Facebook'un ağ algoritması Six Degrees of Separation teorisinden ilham alınarak geliştirildi. Bu teori ilk kez Macar Yazar Frigyes Karinthy tarafından 1929 yılında ortaya atılmıştı. Six Degrees of Separation teorisine göre dünyadaki herkese en fazla 6 kişi üzerinden ulaşabilirsiniz. Neden 6 derseniz, bunun altında bazı istatistik hesaplamalar var. Bu teoriyi duyduktan sonra "dünya harbiden çok küçükmüş" diyorsunuz.

TDK (Türk Dil Kurumu) tarafından Six Degrees of Separation için bir çeviri yapılmamış ama bunu Türkçeye 6 derece uzaklık olarak çevirebiliriz.

Facebook, tüm kullanıcılarını bu teoriye uygun bir algoritma üzerinden değerlendiriyor ve insanların daha sıkı bir şekilde birbirlerine bağlanabilmelerini hedefliyor.

Son açıklanan bilgilere göre Facebook'taki herhangi 2 kullanıcı birbirlerine ortalama 3,57 derece uzaklıktalar.Yani Facebook'ta herhangi birisine ortalama 3,57 kişi üzerinden erişebilirsiniz.

6 derece uzaklık

Facebook'ta kullanıcılar çoğunlukla 2.9 - 4.2 aralığında uzaklık derecesine sahipler. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, 3.17 uzaklık derecesine sahip. Facebook'un COO'su Sheryl Sandberg ise 2.92 uzaklık derecesi ile patronunu sollamış durumda.

Kendi uzaklık derecenizi merak ettiyseniz buradan öğrenebilirsiniz.

2011 yılında Facebook'un ortalama uzaklık derecesi 3.74 olarak hesaplanmıştı. O yıllarda sosyal ağın 721 milyon kullanıcısı vardı.

Facebook'un en büyük hedefi tüm insanları sımsıkı birbirine bağlayıp ortalama uzaklık derecesini düşürebilmek.