Facebook her ne kadar bütün dünyayı saran bir ağ haline gelmiş, tanıdığınız hemen herkes orada buluşmuş olsa da, herkesin arkadaşlık teklifini kabul etmek, oradan size gönderilen her davete katılmak zorunda değilsiniz. Bir kere her şeyden önce sosyal ağınızdan çıkarmanız gereken insanlar olduğunu kabul etmelisiniz. Ve bir daha asla Facebook’ta arkadaş olmamanız gereken... Çünkü herkesle aynı mesafede bir arkadaşlık kuramayacağınız gibi samimi arkadaşlarınız arasında göze batmayan size ait fotoğraflar ve videolar bazıları için ve tabii dolaylı olarak sizin için sorun haline gelebilir. 
Anne babanızın arkadaşları Sizi çok küçük yaşlarınızdan beri tanıyan bu arkadaşlar, eski dönemlerinizle ilgili, hoşunuza gitmeyen konulardaki yorumları sayesinde sizi yaşıtlarınızın önünde utandırma potansiyelini her zaman taşırlar. Üstelik ailenizin görmesini istemeyeceğiniz fotoğraflarınızı, arkadaşlarının görüp de onlara iletme olasılığı da pek düşük değil doğrusu.
Dedikoducu akrabalar Diğer aile bireylerine sizin dedikodunuzu yapabilecek akrabalarla Facebook’ta arkadaş olmayın. Halanızın ya da dayınızın, garip bir tiple birlikte barda çekilmiş fotoğrafınızdan çeşitli yorumlar eşliğinde haberdar olmasını istemezsiniz, değil mi? Bir diğer önerimiz; barda tanıştığınız, belki çok kısa bir flört yaşadığınız biriyle de Facebook’ta arkadaş olmamanız...
Tehlikeli yabancılar Sırf güzelliğinizden ötürü sizinle arkadaş olmak isteyenlere onay vermeyin. Arkadaşlık davetinin yanı sıra profil fotoğrafınızdaki görüntünüz hakkında yorum yapıyor, güzelliğinizi övüyor ve size “potansiyel tehlike” olduğunu hissettiriyorsa, arkadaşlık teklifini görmezden gelin. Aslına bakarsanız, sizinle arkadaş olmak isteyen tüm yabancılardan uzak kalmanız iyi. Ne de olsa yabancı eşittir tehlike.
İş hayatınızla ilgili kişi Profesyonel çalışma hayatınızda tanıdığınız ve sadece iş konusunda diyalog kurduğunuz biriyle Facebook’ta arkadaş olmak kadar tuhaf bir şey olamaz. Sadece bir kez işinizin düştüğü ve bir daha görme ihtimalinizin çok düşük olduğu bir müşteriniz... Onu ne kadar ilgilendirir ki, sizin bugün kedinizi veterinere götürdüğünüz bilgisi! Ya da sizi ne kadar ilgilendirir ki, ailece gittiği pikniğe ait fotoğraf kareleri...
Ortak arkadaşlarınız olan yabancılar Bir ya da birkaç ortak arkadaşınız var diye sizinle arkadaş olmak istemek neden? Facebook, hiç karşılaşmadığınız biriyle arkadaş olmak için bir köprü mü? Tabii ki hayır. Üzgünüz, atılgan ve girişken Facebook insanları!
Patronunuz Facebook’ta arkadaş olmamaya en çok dikkat etmeniz gereken kişidir kendisi. Öyle ya, ne de olsa statünüze, çalışmaktan ne kadar yorulduğunuz ya da şirketten şikayetçi olduğunuz bilgisini yazmak isteyebilirsiniz zaman zaman. Veya hasta olduğunuz bahanesiyle işten kaytardığınız bir gün, Facebook’ta adınızın yanına “filanca kafede yiyip için eğleniyor” gibi bir şeyler yazmak tehlike arz edebilir.
Hayatı çocuğunun etrafında dönenler Bu tarz Facebook arkadaşları, en sıkıcı kişilerdir. Güncelledikleri durum bilgisi sadece çocuklarıyla ilgili bir şeydir. Sürekli çocuklarının fotoğraflarını yükler ve onlara methiyeler düzerler. Takipçileri olan benzer kişiler de “ayy ne tatlı, şeker şey” benzeri yorumlardan öteye geçmeyerek sıkıcılığın dozunu bir kat daha artırırlar. Bu tarz insanlar adeta bize verilmiş birer ceza, aynı zamanda eğlence kırıcıdırlar. Ne de olsa Facebook bizim için küçük çaplı bir neşe bulma kaynağı, değil mi?
Aşırı uçlardaki politik kişiler Elbette sosyal paylaşım ağları arkadaşlık misyonunun yanı sıra günümüzde birer propaganda aracı haline de geldi. Ancak aşırı uçlardaki politik kişilerin Facebook sayfanızı propaganda web sitelerine giden bir yığın linkle doldurmasını istemezsiniz, değil mi?
Okul yıllarında sevmedikleriniz Okul arkadaşlarıyla Facebook’ta arkadaş olmalar bir başlayınca zincir uzuyor ve pek çok eski arkadaştan davet geliyor. Zaman geliyor, o sizi tanısa da siz onu hatırlamıyorsunuz. Ancak bazen öyle bir hatırlıyorsunuz ki... Her şey hafızanızda dipdiri. Hiçbir zaman sevmediğiniz, arkadaş olmadığınız, her hareketiyle sizi sinir eden biri. Şimdi onunla Facebook’ta arkadaş olmak size ne kazandıracak? Bunca yıldan sonra Facebook hatırına yeni bir arkadaşlık mı kuracaksınız? Tabii ki hayır.
Küs olduğunuz biri Küslüğünüz belki ta okul yıllarına dayanıyor... Yurttaki oda arkadaşınız... Herhangi bir mesaj yazmadan, özel herhangi bir not göndermeden, sadece bir arkadaşlık daveti ise size ulaştırdığı, 10 yıl sonra affedilmeyi hak etmiyor demektir. İyisi mi, her şey eskisi gibi kalsın.