Dünyanın en hızlı internet bağlantısını Danimarkalı’lar icat etti!

Yurdumuzdaki internet servis sağlayıcıları, bundan on yıl öncesine oranla çok daha hızlı ve çok daha akıcı. Yine de, dünyayı hala oldukça geriden takip ettiğimizi söylersek çok da haksızlık etmiş sayılmayız.

ABD’nin çeşitli kesimlerinde yayına başlayan Google Fiber, yüzlerce megabit indirme hızları sunarak ülkemizdeki internet servisini adeta utandırıyor. Danimarka’lı bir grup araştırmacı ise Google’ı bile kıskandıracak bir başarıya imza atmayı başardı.



Danimarka Teknik Üniversitesi’nin elde ettiği yeni teknoloji, tek bir fiber optik kablodan 43Tbps’lik veri akışı sağlıyor. Yaklaşık olarak saniyede 5,4 Terabayt’a denk gelen bu hız ile bir Bluray filmi göz açıp kapayana dek indirmek mümkün.

DTU’nun rekorlara alışkın bir üniversite olduğunu da ayrıca belirtelim. Fiber optik teknolojisiyle veri aktarımında terabit sınırını aşan ilk sistemi 2009 yılında kuran üniversite, 2011’de rekortmenlik ünvanını 26Tbps ile Almanya’nın Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’ne teslim etmişti.

Ülkemizdeki adil kullanım kotasını dahi saniyeler içinde tüketebilecek bu hız, yakın zamanda evlerimizde ya da ofislerimizde görebileceğimiz türden bir değer değil. Bununla birlikte, daha pratik ve ucuz internet teknolojilerinin geliştirilebilmesinin yegane yolunun böyle uçuk deneylerden geçtiğini de kabul etmek gerekli.