DAÜ öğrencileri “Akıllı Baston Sistemi” geliştirdiler

DAÜ Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri mezun olabilmek için son yıl iki döneme yayılmış olan bitirme projelerini tamamlamak ile sorumludurlar.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri mezun olabilmek için son yıl iki döneme yayılmış olan bitirme projelerini tamamlamak ile sorumludurlar. ABD’nin ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) kuruluşu tarafından akredite edilmiş olan DAÜ Bilgisayar Mühendisliği programı öğrencileri, projelerini ABET kriterlerine göre hazırlamaktadırlar.

Bu çerçevede 2015 - 2016 Akademik Yılı’nda yürütülen projeler arasında Remzi Metehan Tekin, Melih Şenuzun ve Belkız Yılmaz’dan oluşan öğrenci proje grubu, geçtiğimiz hafta yaptıkları sunuşta geliştirdikleri “Akıllı Baston Sistemi”ni tanıtarak en iyi proje sertifikalarından birini alma hakkını kazandılar.

Öğrenciler mezuniyet projelerini daha sonra danışmanları Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ünveren ve Bölüm Başkanları Prof. Dr. Işık Aybay ile birlikte Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aykut Hocanın’a tanıttılar. Geliştirilen Akıllı Baston prototipi, yaklaşan engelleri algılamakta ve üzerinde bulunan sensörler yardımıyla gördüğü engelin mesafesine göre farklı sıklıkta, ayrıca mesafenin yönüne göre de farklı ritimde sesli uyarı vermektedir. Akıllı Baston aynı zamanda üzerinde bulunan GPS cihazı sayesinde acil bir durumda veya engelli bireyin kaybolması halinde bireyin önceden telefon numarası belirlenen bir akrabasına veya bir yakınına mesaj yoluyla konumunu iletebilmektedir.