Nokia yine satıldı!
Bir dönemin en büyük cep telefonu üreticisi Nokia, 2,5 sene önce Microsoft tarafından satın alınmıştı. İstediği başarıyı yakalayamayan Microsoft, Nokia'yı Foxconn'a sattı.

Sene 1992… Finlandiyalı telefon üreticisi Nokia, 1011 isimli telefon modelini piyasaya sürdü ve adeta satış patlaması yaşandı. Nokia'nın piyasaya sürdüğü ilk telefon milyonlarca kişi tarafından satın alındı ve devamında üretilen telefonlar, Finlandiyalı firmayı sektörün birincisi yaptı.
1992-2007 yılları arası Nokia için tam anlamıyla kusursuz geçti. Ne Motorola ne Ericsson ne Siemens ne de başka bir firma Finlandiyalı dev ile başa çıkamamıştı. Ta ki 2007'ye kadar… Apple'ın ürettiği ilk telefon olan iPhone 2G ile yepyeni bir furya başladı: Dokunmatik akıllı telefon. Bu furya öyle yayıldı ki, cep telefonunun piyasaya ilk çıktığı yıllarda bile bu denli satış çılgınlığı yaşanmamıştı.



Nokia'nın ilk cep telefonu 1011 dünya çapında milyonlarca satmıştı.
İşte bu yeni başlayan akım, aslında Nokia için sonun başlangıcıydı. Nokia, akıllı telefonlara karşı klasik cep telefonlarını üretmeye devam etti fakat bu piyasada tutunması artık imkansızdı. Uzun süre direndi ve nihayet Eylül 2013'te Microsoft'a 7.2 milyar dolar karşılığında satıldı. Microsoft bir süre Nokia adı altında üretime devam etti fakat sonra şirketleri ayırdı ve Microsoft adı altında akıllı telefon, Nokia adı altında cep telefonu üretmeye başladı.
Anlaşılan işler umduğu gibi gitmedi ve Microsoft'u Foxconn'a sattı. Geçtiğimiz aylarda Japon teknoloji devi Sharp'ı da satın alan Foxconn, Microsoft'a Nokia için 350 milyon dolar ödedi. Anlaşmayla birlikte Vietnam'ın Hanoi şehrinde bulunan üretim fabrikası da 4,500 çalışanıyla Foxconn'a geçecek.



Nokia da akıllı telefon furyasına katılmaya çalışmış fakat ayak uyduramamıştı.
Bölyece Nokia'yı elden çıkaran Microsoft, kendi şirketi altında Lumia akıllı telefonları üretmeye devam edecek. Ayrıca Microsoft, Acer, Alcatel, HP, Trinity ve VAIO gibi Windows Phone kullanan firmaları desteklemeyi de sürdürecek.
Nokia tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, anlaşma Nokia'nın 10 yıllık isim haklarını kapsıyor. Tayvanlı dev teknoloji üreticisi Foxconn ise 3 yıl içinde Nokia markalı telefon ve tabletlere 500 milyon doların üzerinde yatırım yapacak ve uyuyan devi tekrar uyandırmaya çalışacak.