Bu Teknolojik Dövmelerin Amacı Bambaşka!
Gelişen teknolojiyle takip edilmesi gereken hastalıkları, dövme şeklindeki biyosensörler ile devamlı gözetimde tutmak mümkün olacak...

Sağlık alanındaki gelişmeler çok ilginç yönlere doğru gidebiliyor. Daha önce cilde yapıştırılan etiket şeklinde sensör görmüştük, şimdi de biyosensör ekli dövme tasarlanmış durumda. Bu sensörler normal dövme şeklinde cilde eklenip kan şekeri, sodyum ve pH seviyelerini kolayca takip etmek için kullanılabiliyor.

Çıkartma biçiminde elektronik sensör ile sağlıkta devrim
DermalAbyss ismindeki proje, vücuttaki belli hastalıkları devamlı takip etmesi zorunlu kişiler için düşünülmüş. Kandaki glükoz seviyesine tepki gösterebilen bir solüsyon, dövme mükrekkebi ile birleştirilip kişinin tercih ettiği bir şekilde cilde işleniyor. Mesela kan şekerini ölçen koldaki mavi renkli bir dövme, şeker oranları yükseldiği anda kahverengiye dönüşüp uyarı verebiliyor.
Bu yöntem genel kullanıma açıldığında büyük potansiyele sahip olacak gibi görünüyor. Dünya üzerinde milyonlarca insan diyabet hastalığı ile yaşıyor ve parmaktan kan alarak şeker ölçen cihazların kullanımı çok yaygın. Ama bu cihazlar dikkatli kullanılmazsa enfeksiyon riski olduğu ve kolayca bozulup yanlış ölçüm yaptıklarına dikkat çekiliyor. Vücuda eklenecek biyosensörlerin bunları bertaraf etmeleri dışında, anlık sonuç verebiliyor olmaları da önemli bir faktör.