Kan kanseri hücreleri ile savaşan doğal molekülleri destekleyen yeni bir protein geliştirildi...

Kanser çağımızın en önemli hastalıklarından birisi ve bulunan her yeni tedavi yöntemi büyük umut taşıyor. Albert Einstein Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi de bu yönde çalışma yaparak, kan kanseri (lösemi) hücreleri ile savaşacak yeni bir protein geliştirmişler. Her sene dünya çapında onbinlerce kişinin ölümüne sebep olan bu kanserde başarı ile tedavi oranı sadece yüzde 30 civarında. Bu yeni yöntem sadece lösemi üzerinde denenmiş ama diğer türlerde de etkili olması beklenmekte.


Yeni geliştirilen protein bileşimi, kanserli hücreler ile ‘apoptosis' tekniği sayesinde savaşıyor. Apoptosis vücudumuzun istenmeyen ve artık işe yaramayan hücrelerden kurtulmasını sağlayan doğal bir süreç. Mesela embryo döneminde ceninlerin ihtiyacı olmayan fazlalık hücrelerin kesilip vücuttan atılması gibi. Kanserle tedavide kullanılan kemoterapi yöntemleri sağlıklı hücrelere de zarar vermekte. Fakat geliştirilen protein sadece hedeflenen kanserli hücrelere saldırmakta.

Apoptosis yapan BAX molekülleri aktive edildiklerinde kanserli hücreleri buluyor ve zarar vermeye başlıyorlar. Düşman hücrelerin yapısı dağılmaya başlıyor ve bir yerden sonra enerji üretemiyorlar. Kanser hücreleri normalde bunu engellemek için özel bir anti-protein salgılamakta. Ama araştırmacıların geliştirdiği bileşen BTSA1 bu engelleyici enzimleri bile altedebiliyor. Çalışmanın sonraki aşamasında bu protein ve bileşen ikilisinin diğer kanser türleri için testleri var.