Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Gelişme
Fas'ın kuş uçmaz kervan geçmez dağlarından birinde, eski bir madende bulunan fosil, homo sapiens'in 200 bin yıl önce Doğu Afrika'da ortaya çıktığına dair bilginin temellerini sarstı.


Fas’ın Marakeş şehrinin 100 kilometre batısında bulunan arkeolojik kazı alanı Jebel Irboud’daki eski bir barit madeninden en az beş kişiye ait kemikler ortaya çıkarıldı.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; testler sonucu, kemiklerle birlikte bulunan bir diş ve taştan yapılan araç gereçlerin yaklaşık 300 bin yılla tarihlendiği anlaşıldı.

Kazı ekibinde yer alan Leipzig’deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden bilim adamı Jean-Jacques Hublin, “Onların eski olduğunu tahmin ediyordum ama bu kadar eski olduğunu değil” dedi.

Hublin, “kemiklerin yaşının onları modern insanın bilinen en yaşlı türü yaptığını ve türümüze ait ilk üyelerin Doğru Afrika’daki bir cennet bahçesinden evrildiğine dair bilgi için büyük bir tehdit oluşturduğunu” ifade etti.

EVRİME İLİŞKİN BAMBAŞKA BİR TABLO

Guardian’a konuşan Hublin, “Bu, türümüzün evrimine ilişkin bize farklı bir tablo sunuyor. Zaman olarak çok geriye gidiyor, aynı zamanda evrim sürecinin düşündüğümüzden çok farklı olduğunu gösteriyor. Türümüzün muhtemelen 300 bin yıl önce tüm Afrika’da bulunduğu izlenimi uyandırıyor” dedi.

Jebel Irhoud, ilk fosilleşmiş kemiklerin bulunduğu 1960’lardan bu yana bilim insanları için çözülmesi gereken yeni sorular ortaya çıkarıyor.

1961 ve 1962’de bulunan kalıntılar ve onlarla birlikte çıkarılan taştan araç gereçler, ‘Neandertal’lere atfediliyordu ve başta sadece 40 bin yıllık olarak görülüyordu.

O dönemde yaygın görüş, insanların ‘Neandertal’lerden evrimleştiği yönündeydi. Bugün ise ‘Neandertal’ler, insanın modern atasıyla yan yana yaşamış bir grup olarak görülüyor.

Bilim insanları uzun süredir modern insanın doğrum yeri olarak Doğu Afrika’yı inceliyordu.

Jebel Irhoud’dan elde edilen son bulgulara dek, türümüzün bilinen en eski kalıntıları Etiyopya’daki Omo Kibish’te bulunmuştu ve 195 bin yılla tarihleniyordu.
Diğer fosil ve genetik bulguların tümü de modern insanın kökeni için Afrika’yı işaret ediyor.