Telefonunuz Şarj Oluyorken Yanında Uyumayın

Gelişen teknoloji ile her geçen gün daha üstün özelliklerle zenginleşen akıllı cep telefonları, artık günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Bir telefondan çok daha fazlası olan bu akıllı cihazlar, internete girmeyi, sosyalleşmeyi, film veya video izlemeyi, lokasyon bulmayı, oyun oynamayı, fotoğraf ve film çekimi yapmayı sağlaması sayesinde hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. İletişimi bir üst boyuta taşıyan akıllı cep telefonları üstün teknolojileri ile her an, her yerde pratiklik sağlıyor. Tüm bu olumlu özelliklerine rağmen akıllı cep telefonlarının sağlığa olan bazı olumsuz etkileri ise ne yazık ki sık sık göz ardı ediliyor. Artık hepimiz, akıllı telefonlarla uyumanın sağlığa olan olumsuz etkilerinin farkındayız. Ancak tüm bu negatif etkileri göz ardı ederek uyumadan önce yatağımızın başucuna koymaya da devam ediyoruz. Belki de artık teknolojik cihazlarla ilgili bu gibi konulara daha çok dikkat çekmek için telefonların başka bir olumsuz özelliğini daha ön plana çıkarmak gerekiyor.Peki başucumuzda telefon şarj olurken yanında uyumanın zararları nelerdir?

Telefon şarj etme esnasında cep telefonu ile uyumayın


Akıllı cep telefonları hayatımızı kolaylaştırmaya devam etse de, devamlı bir manyetik alanın kapsamı altında olmak insan sağlığı için olumsuz etkilere neden olabiliyor. Bunun yanı sıra; akıllı cep telefonlarını yataklarının yanında şarj ederken uyuyan veya uyuya kalan kullanıcılar büyük bir risk altında kalıyor. Bu konuda açıklamalar yapan ve dünya çapında ses getiren New Hampshire İtfaiye Departmanı’nın Facebook üzerinden paylaştığı içerik, yatakta telefon şarj etme sırasında elektronik aletlerle uyumanın tehlikelerini oldukça net bir şekilde anlatıyor. İtfaiye departmanının Facebook paylaşımında yer verdiği araştırmaya göre günümüzde çocukların ve ergenlik çağındaki gençlerin % 53’ü, akıllı telefonlarını ya da tablet bilgisayarlarını yataklarında ya da yastıklarının altına yerleştirerek telefon şarj etme işlemini gerçekleştiriyor. Bu gibi bir durumda telefon şarj etme sırasında akıllı cihazdaki ısının dağılması önlenmiş oluyor ve bunu engelleyecek bir alanda olmadığı için telefon oldukça sıcak hale geliyor. Bu nedenle de telefon şarj ederken yastığın ya da yatağın yanma ihtimali ortaya çıkıyor. Tüm bu riskler nedeni ile ebeveynlerin kendilerinin ve çocuklarının mobil cihazlarını nerede şarj ettiklerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Yatak odalarındaki tüm akıllı cihazlar tehlike oluşturuyor


Bir araştırma platformu olan ve oldukça yararlı bilgiler paylaşan Popsugar’ın yayınladığı bir habere göre; 2013 yılında National Sleep Foundation (Ulusal Uyku Vakfı) tarafından yapılan anket, çocukların %72’sinin, ergenlik çağındaki gençlerin ise %89’unun,”uyku ortamında” en az bir akıllı cihaz bulundurduğunu ortaya koyuyor. Yatak odasındayken akıllı telefon şarj etme ve bir yandan bir şeyler izlerken uyuya kalma büyük bir tehlike oluşturuyor. Herkesin en az bir ya da iki kere düştüğü bu gibi durumlara düşmemek için siz de bazı önlemler alarak güvende kalmayı başarabilirsiniz. Örneğin akıllı cihazınızın üreticisi olan firmanın onayladığı bir şarj aleti kullanabilirsiniz. Bu sayede telefon şarj etme sırasında şarjınızın çok sıcak ya da çok soğuk olduğu olağanüstü bir durumda şarj etmeyi kesmesini sağlayabilir ve herhangi bir yüksek ısı üretiminin önüne geçebilirsiniz.