Artık Mobil Uygulamayla Nikah da Kıyılıyor

İran'da mobil mesajlaşma uygulamasında kurulan gruplar üzerinden belli bir ücret karşılığında geçici nikah yapılıyor.
İran'da Telegram adlı mobil mesajlaşma uygulamasında kurulan gruplar üzerinden geçici nikah (muta nikahı) yapıldığı belirtildi.

GEÇİCİ NİKAH YAPMAK İSTENİLEN KİŞİ LİSTEDEN SEÇİLİYOR

İran'da reformistlere yakınlığıyla bilinen İbtikar gazetesinin haberine göre, söz konusu gruplara üye olanlar, geçici nikah yapmak istediği kişiyi özelliklerine göre kategorilendirilen listeden seçiyor.

Ardından seçilen kişiye ‘mihr' adı altında, grubun yöneticilerine de ‘danışman' hizmeti karşılığı belli bir ücret ödenerek 1 saatten 99 yıla kadar nikah yapılabiliyor.

ERKEKLER İÇİN MUTA NİKAHININ BEDELİ 180 TL — 1200 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Söz konusu grup üzerinden geçici nikah kıymak isteyen erkeklerin 2 milyon riyal (yaklaşık 180 TL) ila 15 milyon riyal (yaklaşık 1200 TL) ücret ödemesi gerekiyor. Gruba üye olan erkekler için yaş dahil hiçbir şart bulunmuyor. Geçici nikah kıymak isteyen kadınlar ise gruba üye olmak için kimlik bilgilerini ve özelliklerini belirten bir form doldurmak zorunda.

‘GRUPTA HİÇBİR KADININ FOTOĞRAFLARI PAYLAŞILMIYOR'

İbtikar gazetesine konuşan bir kullanıcı "Kadınların onurunu korumak için kimlik bilgileri sadece merkezde saklı tutuluyor ve başka hiçbir yerde kayıt altına alınmıyor. Bunun yanı sıra grupta hiçbir kadının fotoğrafları da paylaşılmıyor" ifadelerini kullandı.

GRUP, 7 BİN KİŞİYE ULAŞTI

Haberde, Telegram'daki grubun kurucusunun yaptıkları işi ülkedeki medeni kanuna uygun olarak nitelediği ve kısa süre önce oluşturulan grubun şimdiye kadar 7 bin kişiye ulaştığı da aktarıldı.

Şiiliğin temel öğretilerinden olmakla birlikte Şiilerin bir kısmının tercih ettiği muta nikahı, kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret (mihr) karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşidi olarak İran'daki medeni kanuna göre yasal olarak uygulanıyor.