Kırılmayan akıllı telefon ekranları yolda
İngiltere’de bulunan Sussex Üniversitesi araştırmacıları akıllı telefonların kronik sorunu olan ekran kırılmasına karşı bir çözüm buldu.

Sussex Üniversitesi araştırmacıları akıllı telefonların kronik sorunu olan ekran kırılmasına karşı bir çözüm buldu. Dokumatik ekranlı akıllı telefonların ekranlarında şeffaf ve oldukça iletken bir film olan indiyum kalay oksit(ITO) maddesi bulunuyor. Milyonlarca cihazda bulunan ve dokunmatik hassasiyeti getiren bu film, yüksek kırılganlığıyla sorun yaratıyor. Bu konu üzerinde çalışan ekip, geleceğin materyali grafen ve gümüş nanopartikülleri bir araya getirerek özel bir film ortaya çıkardı. Üretilen bu filmin daha sert, daha duyarlı, daha az enerji isteyen ve esnek dokunmatik ekranlar sunabileceği belirtiliyor.

Gümüş uzun zamandır indiyum kalay oksit filme alternatif olarak deneniyor ancak yüksek maliyeti nedeniyle üreticileri geriye itiyor. Gümüşü elektriği en iyi ileten malzeme grafen ile birleştirmek ise maliyeti büyük oranda düşürecektir. Büyük telefon üreticilerinin sızdırdığı katlanabilir ekranlı telefonların sebebi gümüş grafen teknolojisiyle ilgili olabilir. Bu teknoloji küresel olarak yaygınlaşırsa ekran koruyucu kullanımı ortadan kalkabilir.