Akıllı Telefonlar Hayat Kurtaracak!


Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğrencileri tarafından geliştirilen DASER (Arama Ve Kurtarma Yardım Uygulaması) yazılımı sayesinde akıllı telefonlar, enkazda kalanların konumunu kurtarma ekiplerine bildirecek.

SAÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü üyesi öğrenciler, afet durumunda enkazda kalanların kurtarılması amacıyla çalışma başlattı.

SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ve Mühendislik Fakültesinden 3 akademisyenle 1 yıl boyunca Ar-Ge çalışmaları yürüten 25 öğrenci, DASER yazılımını geliştirdi.


DASER, depremi algıladığı anda kurulu olduğu akıllı telefonun "deprem modu"na girmesini sağlıyor. Bu moda giren akıllı cihazlar, GPS sensörlerini kullanarak koordinat bilgilerini wi-fi sinyalleri üzerinden geliştirilen özel protokolle yayınlamaya başlıyor. Böylece enkaz altındaki depremzedelerin koordinat bilgileri yayınlanmış oluyor.

Deprem sonrasında mobil baz istasyonları veya wi-fi sinyali yakalayıcılarıyla enkazdakilerin konumları ve kaç metre derinlikte oldukları tespit edilebiliyor.

Sadece Android telefonlarda kullanılabilecek DASER uygulamasının, ilerleyen dönemlerde İOS ve Windows Phone için de geliştirilmesi düşünülüyor.