Balonlar patladı!

7 Ocak 2018 seçimlerinde Halk tarafından büyük teveccüh gören Kudret Özersay başkanlığındaki Halkın Partisi ile Yeniden Doğuş Partisi’nin sadece 6 ay sonra gerçekleşen yerel seçimlerde beklentilerin aksine hemen hemen aday göstermemesi, gösterdikleri yerlerde de adaylarının başarısız olması balonların patladığını gösterdi.

Seçimlerin en fazla dikkat çeken noktalarından bir tanesi Bağımsız Aday Çetin Sadeli’nin Yeniden Doğuş Partisi adayının iki katı oy almış olmasıdır.

24 Haziran seçimlerinin bir başka dikkat çekici unsuru ise Halkın Partisi’nin Belediye Başkan adayı gösterdiği sadece birkaç beldeden birisi olan Vadili’de 4. Parti çıkması olmuştur. Üstelik de Vadili Belediyesinde CTP ve TDP de aday çıkarmayarak HP adayını açık destek vermiştir. Koalisyon ortağı 3 parti adına Halkın Partisi adayının 4. Çıkması Balonların patladığını teyit etmektedir.

Halkın Partisinin en başarılı olduğu yer ise Paşaköy olup burada da 3. Parti olmuştur.

Yerel seçimlerde oy oranını bariz şekilde artıran tek aday ise Çetin Sadeli olmuştur. Çetin Sadeli geçtiğimiz Milletvekilliği seçimlerindeki propaganda tarzını değiştirerek daha gerçekçi propaganda yapması sonucunda Milletvekilliği seçimlerindeki yüzde yarım olan oyunu yaklaşık 3 katı artırarak % 2 seviyelerine çıkarmıştır.

Halkın Partisinin Kudret Özersay aday olmadığı zaman neredeyse oy alamadığı gerçeğini ve balonların patladığını göstermesine rağmen seçim sonrası yapılan açıklamada HP’nin oylarını artırdığının söylenmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Seçimin en başarılı partisinin UBP olduğu ise ayrı bir gerçektir. Lapta’da , Büyükkonuk’ta, İskele’de UBP adayı ile UBP’li bağımsızlar yarışarak neredeyse %90’a yakın oyun UBP’ye ait olduğu dikkate alınmalıdır.

Yeniboğaziçi, Gazimağusa, Çatalköy, Alsancak, Lapta’da UBP destekli Bağımsızlar, Güzelyurt ve İskele’de UBP’li adaylar seçimi kazanmış 6 İlçenin 4 tanesi UBP veya UBP destekli bağımsızlar olmuş, Serdarlı Belediyesi CTP’li başkandan UBP’ye geçmiştir.

Seçimle ilgili analizlerimi bugün Belediye Meclis üyelikleriyle ilgili seçim sonuçlarının ve partilerin aldıkları oy oranlarının resmi olarak açıklanması sonrasında daha net tesbitlerle yapmaya devam edeceğim.

 Seçimlerden çıkarılabilecek en önemli sonuç Halkın Partisi ile Yeniden Doğuş Partisinin 7 Ocak’ta aldıkları oy oranının çok çok gerisinde kalarak, esasta Balon oldukları ve artık Balonun patladığı gerçeğidir.