6 eylemcinin cezaevinde olması hakkında ne düşünüyoruz?

22 Ocak 2018’de Afrika gazetesini protesto eylemine katılanlardan altı eylemci şu anda cezaevinde. Mahkeme bu kişilere 2 ile 6 ay arasında değişen hapislik cezaları verdi. 22 Ocak 2018’de yapılan protesto gösterisinde istenmeyen olaylar yaşandı. Taş atma, camları kırma, binaya tırmanma gibi yapılan istenmeyen olaylardı. Barışçıl olması gereken eylem şiddet içeren farklı bir protestoya döndü. Bu durum, halkın büyük çoğunluğunda, eylemcilere karşı tepki oluşmasına neden oldu. Geçmişte yapılan birçok protesto eyleminde de istenmeyen olaylar yaşanmıştı.

Eylemcilere verilen hapislik cezaları ülkemiz için yeni bir durum oldu.

Bunun karşısında ne hissediyoruz ve bundan sonrası için ne düşünüyoruz?

Kıbrıs Türk halkının önemli bir parçası olan Türkiye kökenli vatandaşlarımızın çoğu, verilen hapislik cezalarına karşı tepkili. Yapılan eylemdeki şiddet olaylarını, bu kesimde doğru bulmuyor ama geçmişte yaşanmış, istenmeyen olaylarda hiçbir zaman hapislik cezası verilmediğine dikkat çekiyorlar. Ayrımcılık yapıldığı ve Türkiye kökenli oldukları için bu eylemcilere hapislik cezası verildiği düşüncesi bu kesimde yaygın. KKTC’de bugüne kadar protesto eylemleri konusunda genel bir hoşgörü vardı. Bazı protestolara sert müdahale yapıldığı da geçmişte olmuştu.

Ancak genelde hoşgörü daha fazla olmuştur. Bundan sonra eylemlere karşı nasıl bir tutum gösterilecek? İstenmeyen olaylar sonucu hapislik cezaları mı olacak?

Böyle olursa toplumun toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü ne olacak?

Kısıtlanmış olmayacak mı?

Biz bunu mu istiyoruz?

Önümüzdeki günlerde yapılacak herhangi bir eylemde istenmeyen olaylar olursa sendikacılar veya katılanlar hapislikle cezalandırılır mı?

Biz bu durumda ne hissedeceğiz?

Nasıl bir tepki vereceğiz?

Bu soruları bugünden kendimize sormamız gerekir. Hepimizin düşünceleri ve tepkileri farklı olabilir. Ben iki konuya dikkatinizi çekmeye çalışıyorum. Birincisi; Türkiye kökenli insanlarımızın duygu ve tepkilerini anlamak gerekiyor. Adalet duygusunun toplumsal yaşamda çok önemli olduğu açıktır. İkincisi; Eylemcilere hapislik cezası veren mahkeme kararlarının bundan sonra örnek olabileceği ve özgürlüklerimizin kısıtlanması ihtimali var.

KKTC halkında farklı kesimlerde, farklı konularda duygular ve tepkiler olması doğaldır. Özgürlükler konusunda ise birlik olmak gerekiyor. Tüm halkın özgürlüklerine bir bütün olarak sahip çıkması önemlidir. 22 Ocak 2018’de yapılan protestoda istenmeyen olaylar olmuş ve maddi zararlar oluşmuştur. Keşke mahkemelerimiz maddi zararlara neden olmuş istenmeyen olaylara neden olan eylemcileri maddi cezalarla cezalandırsaydı. Hapislik cezası verilmeseydi. Protesto olaylarında kalabalıkta topluluk psikolojisi nedeniyle her zaman istenmeyen olaylar olabilir. Halkın özgürlüklerinin kısıtlanma ihtimali beni endişelendiriyor.